Ekologiskt kaffe är superviktigt för mig! Jag som dricker väldigt mycket kaffe tänker på var kaffet jag köper produceras och om det är ekologiskt. Här nedanför berättar jag varför jag tycker att det är viktigt. Häng med så kanske du också inspireras till att tänka lite extra på det! 

Var har ditt kaffe sitt ursprung?

Om du som de flesta andra inte tänker så mycket på om kaffet är ekologiskt producerat eller inte så är det högst troligt att det kommer från Brasilien. Det är världens största kaffeproducent! Tillsammans med Vietnam står de för ca hälften av världens kaffeproduktion. Peru och Etiopien är två andra länder som producerar mycket kaffe.

Ekologiskt kaffe innebär bättre villkor för miljön och arbetarna 

Tyvärr så är kaffe en av det mest besprutade grödorna och i de flesta fall så rinner kemikalierna direkt ut i grundvattnet. Detta påverkar både djurliv och den lokala befolkningen.

Genom att tänka lite extra och kika på etiketterna på kaffepaketen kan du hjälpa till att förbättra miljön och arbetsvillkoren för de som producerar kaffe.  

När du väljer att köpa ekologiskt kaffe så bidrar du också till att stödja mindre producenter som ger jobb åt lokala befolkningen i många länder där den ekonomiska situation inte är den bästa.

Trots att odlingen av ekologiskt kaffe har ökat kraftigt så står den i dagsläget bara för ungefär 6 % av den totala mängden. Jag är helt säker på att om vi som konsumenter väljer att köpa ekologiskt kaffe kan vi se till att den siffran höjs. 

Ekologiskt kaffe innbär bättre villkor för miljön och arbetarna. Det är viktigt att tänka lite extra på var man köper sitt kaffe från. Ekologiskt kaffe besprutas inte och på så sätt skadas inte grundvattnet av kemikalier.

De bästa förutsättningarna för att odla ekologiskt kaffe

I Etiopien växer kaffe fortfarande fritt och här använder de heller inget konstgödsel eller några bekämpningsmedel. Det innebär optimala förhållanden för en ekologisk produktion. Man kan till och med säga att kaffet som de odlar där är redan ekologiskt. Det enda de saknar är att kaffet certifieras som ekologiskt. Etiopien har stor potential att utveckla just den marknaden.

En annan stor producent av ekokaffe är Mexico. Här är förhållandena för att lyckas med en ekologisk odling också optimal. 

Det är lite läskigt att Vietnam inte producerar något ekologiskt kaffe alls och i Brasilien endast 0,25%. Även i kaffelande Colombia är produktionen nästintill obefintligt! 

Hur vet man om kaffet är ekologiskt? 

Det finns flera sätt att ta reda på om du dricker ekologiskt kaffe. Ta bara en ordentligt titt på paketet! Men det gäller att vara lite försiktig här. Vill du köpa ett kaffe som garanterar att det inte besprutats med kemikalier eller konstgödsel så måste du kolla efter KRAV-loggan och EU-loggan. Märkningar som Rainforest Alliance och UTZ kan producenterna få i efterhand medan KRAV och EU-märkningarna garanterar att de odlar ekologiskt från dag ett! Lär dig mer om ekologiskt kaffe hos KRAV!

Jag vet att jag njuter mer av mitt kaffe när jag vet var det kommer ifrån. Det är viktigt att jag gör vad jag kan för att inte påverka miljön allt för mycket! Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt än att starta dagen med en energigivande frukost och en kopp kaffe. Lite frukostinspiration hittar du i det här inlägget. 

Hur tänker du kring det här ämnet?