Precis som inom så många andra branscher finns det självklart inom smyckesvärlden stora och välkända kedjor du kan välja att köpa nya vackra delar till din kollektion från. Jag rekommenderar att kika på lite mindre kända märken och små smyckesföretag. De tillverkar sina unika smycken för hand och i mycket mindre skala och här nedan berättar jag varför!

Unika kollektioner med stor personlighet 

När du köper din smycken från större kedjor och företag finns det oändliga valmöjligheter och du kan verkligen hitta det du letar efter utan något större problem. Samtidigt är chansen väldigt stor att det finns många andra som bär exakt likadana örhängen eller halsband. Och det gör att smycket känns lite mindre unikt. Läs här för mer infomation om de trendiga pärlorna!

Hittar du dina smycken hos små smyckesföretag så kommer du garanterat vara en av de få som har just det smycket. Här är den första anledning till att det är värt att vända dig till ett mindre företag för dina smyckesinköp. Du kommer även hitta smycken som är gjorda av ovanliga och spännande material och med en unik design. Det finns oftast en fin historia eller berättelse om hur ideerna till smyckena skapats. Ett exempel på små smyckesföreta hittar ni här https://www.gamlasara.se/ där inspirationen kommit från Dalahästen. 

Genom att inhandla smycken via små smyckesföretag garanteras du en unik design och smycken som inte alla andra bär.

För det andra, en anledning som kanske är lika viktig eller viktigare, så stödjer du även drömmer som tillverkaren har om att få skapa och erbjuda smycken till folk. Det finns väl inget finare än att få hjälpa någon annan att uppfylla sina drömmar? Speciellt inte när du själv också får ett unikt smycke som du kommer att i många år framöver. 

Förbättra miljön genom att stödja små smyckesföretag

En annan mycket bra orsak till varför du bör kika på små smyckesföretag är att du kan hjälpa miljön på traven. Hur då tänker du säkert? Jo, jag tänker så här; många gånger när vi inhandlar smycken från större kedjor köper vi dem för att kanske använda dem under bara en kort period eftersom de oftast är tillverkade baserat på trender som inte håller i sig. Köper du istället ditt smycke från ett mindre smyckesföretag lägger du förmodligen ner lite mer tid på att hitta det perfekta smycket och tänker på att det är något som du kommer att använda i många år framöver.   

Finns det då något som är negativt med att köpa smycken från små smyckesföretag?

Deessa smycken är oftast handgjorda och tillverkaren har förmodligen lagt ner hela sin själ och många timmars arbete på det. Det innebär att priset kan vara lite högre än hos större kedjor som erbjuder smycken. 

En annan punkt att tänka på är att det ibland kan vara lång leveranstid. Om smycket tillverkas efter beställning eller om de inte finns i lager just när beställning läggs. Men den som väntar på något gott… 

Jag tycker verkligen att det är värt att ge små smyckesföretag en chans då fördelarna verkligen väger upp nackdelarna. Det finns mycket att upptäcka och ger du det bara lite tid så är jag helt säker på att du kommer att hitta det absolut perfekta och unika smycket till dig eller någon du älskar. Har du kanske redan vanan inne att använda dig av mindre företag för dina inköp? Kommentera gärna vilka dina favoriter är så att vi kan inspirera varandra!