Smycken har alltid haft en stor betydelse, inte bara idag. Det är fascinerande hur trender förändras! Just nu har Nordiska Museet en utställning “Smycken genom tiderna” som jag självklart var tvungen att besöka. Här finns delar från 1500-talet och framåt, allt från enklare till mer exklusiva delar. Jag strosade runt på museet en eftermiddag och berättar här nedanför om jag tycker att utställningen är värd ett besök eller inte.    

23 smycken för att lättare förstå stilutveckling sedan 1500-talet

Nordiska museets kollektion består totalt av drygt 10 000 smycken genom tiderna som har samlats in sedan 1872 genom donationer och inköp och innehåller mestadels smycken från 1700-talet till mitten på 1900-talet. Just den här utställningen fokuserar på 23 smycken. Museet har satt ihop en tidslinje som ger dig en bra förståelse för trender och hur mycket som är sammankopplat med smycken. 

Smycken genom tiderna. Besök Nordiska museet och deras pågående utställning om smycken för att lära dig mer om smyckens betydelse från 1500-talet och framåt.

Smycken genom tiderna och de mest intressanta delarna

Hela utställning består av ca 1000 olika konstverk! För mig som är en älskar det här var verkligen alla intressanta och vackra på sitt sätt. Dock fanns det ändå ett par som står ut lite mer än de andra. 

Det smycke som står ut allra mest är utan tvekan Drottning Sofias garnityr från 1800-talet gjord av guld och grön malakit, ett enastående verk som visar den samtida trenden med att bära garnityr (flera smycken som hör ihop) . Ett annat väldigt spännande objekt är August Strindbergs kråsnål som är gjord av ben och utformad som en dödsskalle! Jag vet inte om jag själv skulle ha velat ha ett sådant föremål i min ägo men väldigt spännande att se!  

Sist men inte minst finns även Stureringen som är smidd av guld med stenar av olika färger. En mytomspunnen ring som enligt sägnen var trolovningsringen för Sten Sture och Kristina Gyllenstierna är 1511. Det är en enastående ring som verkligen drar blicken till sig! Klicka här för att läsa mer storslagna smycken! 

Lärde jag mig något nytt av utställningen?

Om jag gjorde! Det var så mycket fascinerande information att ta del av. Nu har jag bättre förståelse för smycken genom tiderna. Du vet ju att de har blivit använda som en symbol för status och identitet men något du kanske inte tänker lika ofta på är att de också kan symbolisera sorg

Ett spännande moment från utställningen var delen Magi och Symbolik. Där fick jag ta del av smycken som har gett bäraren skydd mot olika sjukdom, onda andar och olyckor. Det är en användning eller symbolik som jag själv inte har tänkt på då vi idag inte oftast förknippar smycken med dessa saker. 

Vill ni läsa mer om utställningen så kan ni kika in på Nordiska Museet.  
Så för att summera så tycker jag absolut att det var värt att besöka utställningen. Jag lärde mig mycket om hur smycken genom tiderna har utvecklats. Men även inspiration att fördjupa mig ännu mer i ämnet. Boka en biljett och gå och kika du också!