Frukost-människor älskar sin frukost. Frukost är inte bara gott och mysigt att äta utan även jätteviktigt för att vi ska fungera på bästa sätt under dagen! Följ med på en resa jorden runt med frukost ute i världen!

Olika frukost i olika länder

Oavsett land så är frukost ett mål som man äter på morgonen. Men det skiftar väldigt mycket på vad man äter i olika länder och kulturer. Så jag tänkte ge några exempel. 

Det är ju också väldigt nyttigt för hälsan att äta frukost, om du vill läsa mer om frukost ute i världen så gå in här och kika: stegforhalsa.se/en bra frukost.

Frukost ute i världen. Det skiljer sig mycket på vad man äter till frukost ute i världen.

Frukost ute i världen – Norden

Sverige

I Sverige innehåller man en ganska rik frukost. Vad det gäller dryck så innehåller den vanligen kaffe eller te, och någon kall dryck, som mjölk eller juice. Man äter ofta smörgås med pålägg. Pålägget består ofta av ost, charkprodukter som skinka eller salami,  tub-pålägg eller marmelad. Typiskt svenska eller skandinaviska pålägg är smörgåskaviar och messmör. Vanliga frukostbröd är brödlimpa, småfranska, rostat bröd och knäckebröd, som också är typiskt svenskt. Det är lite annorlunda än den frukost man äter ute i världen.

Danmark

En typisk dansk frukost består av skivat rågbröd med pålägg på så som hårdost och skinka, salami eller leverpastej. Även frukostflingor med yoghurt. Man äter ibland även vitt bröd i form av småfranska med ost eller marmelad. Man dricker ofta  kaffe och te. På helgerna eller vid festligare tillfällen äter man ofta wienerbröd och choklad till frukosten och serverar spritdrycker till som Bitter och Gammel Dansk. Tänk er det ni!

Frukost ute i världen – Engelsktalande länderna

USA och Kanada

I USA och Kanada är frukosten rejäl. Det är vanligt med ägg, kött  som exempelvis bacon och korvar samt “quick breads”. Även flingor är vanligt, ofta sötare än vad vi har här i Sverige. Man äter ofta lite tjockare pannkakor – pancakes, som serveras med lönnsirap, och biscuits. Biscuit är ett mjukt bröd som liknar scones.

Frukost ute i världen kan också innebära delad bagel med smör och cream cheese är också vanligt. Man dricker ofta kaffe, likt det man dricker i Sverige, ett svagare kaffe än det man dricker i till exempel medelhavsländerna. Barnen dricker ofta, frukt- eller grönsaksjuice och naturell eller smaksatt och sötad mjölk. I Kanada är det mer vanligt med te. I sydöstra USA äter man också majsgröt.

Storbritannien och Irland

I Storbritannien och Irland är det också vanligt att man äter en rejäl frukost. Den består ofta av en tallrik med cornflakes med mjölk till att börja med, sen äter man varm mat. I Skottland äter man ofta havregrynsgröt innan den varma maten serveras. Varmrätten består ofta av stekt ägg, äggröra, bacon, olika korvar, stekta champinjoner och tomater, vita bönor och den speciella blodkorven (black pudding).

Frukosten kan avslutas med rostat bröd med marmelad. Man dricker mycket te, och kaffe eller fruktjuice. På Irland har dem ett speciellt bröd som är gjort med mycket smör, jättegott! 

Frukost ute i världen – medelhavet

I Spanien dricker man kaffe eller te och ofta färskpressad apelsinjuice. Man äter ofta frukosten ute på en bar. Det finns många olika sorters bröd och pålägg med olika namn.

Serrano-skinka är ett vanligt pålägg och de mesta brödet äts med olivolja istället för smör. Även färsk tomat som rivs på ett rivjärn läggs på smörgåsen med olivolja, låter kanske simpelt men är helt suveränt gott! I Cordoba äter man så kallad salmorejo, som liknar en tjockare Gazpacho på rostat bröd. 

Utanför Europa

Det finns två sätt att äta Japansk frukost  på, traditionellt sätt eller på det västerländska sättet. Traditionell japansk frukost görs på kokt vitt ris, fisk, misosoppa, nori (torkat rostat sjögräs) och grönt te.

Om du är ute i världen för att upptäcka nya frukostar, glöm inte att förbereda dig på morgonen med en bra hudvårdsrutin!