Det är så mysigt med en kopp av te när man kommer hem ifrån jobbet. Jag älskar aromen, smaken och hur min kropp värmer upp sig efter en lång kall dag. Medan jag läser och njuter av en bra bok i mitt favorithörn i huset. Det kan inte bli bättre än så! Te är den perfekta drycken när det är lite kyligare.

Te – kantonesiska kinesiska för “Cha” 

Ordet te kommer från det kantonesiska kinesiska ordet Cha som uttalas som TEE. Det började användas i Kina som en dryck med läkande effekt i slutet av 300-talet. Idag så är det en av dom mest konsumerade vätskan i världen, efter vatten. I Sverige dricker vi mer smaksatt te än någon annan stans! Visste du det?

Vad är te? 

Te den perfekta drycken är en aromatisk dryck som finns i flera sorter och smaker. Vissa typer av te har en blommig smak, andra bitter eller söt.

Smaken på te kan variera beroende om vattnet är mjukt eller kalkrikt. Den smakar mycket bättre med mjukt vatten. Bladet från tebusken finns i fyra olika varianter. De kan skilja sig mycket åt och det är något man måste tänka på när man brygger te. För det finns olika sätt att göra det på. 

Man kan även dricka te med mjölk och det är något jag rekommenderar bara för dom är särskilt starkare teer. Som i en god kopp av Chai te den perfekta drycken, med en kraftigt kryddig smak så blir det väldigt gott med lite mjölk i som mjukar upp alla kryddorna. 

Lär dig me rom te här: https://www.lipton.com/se/teets-varld.html.

Te den perfekta drycken när det är kallt ute. Njust av en kopp te tillsammans med en bra bok efter en lång kylig dag.

Te den perfekta drycken

Grönt te

Grönt te kommer från de gröna tebladen som inte har fått oxidera. Den innehåller mängder av nyttiga antioxidanter, vitaminer och mineraler. Grönt te har en väldigt hög positiv hälsoeffekt och det är därför den är så populärt. Det gröna teet har en mer vegetabilisk smak som kan liknas till gräs, hö och hav.

Svart te 

Svart te har egentligen en mörkröd färg. Teet får sin färg genom att tebladen oxiderar fullt ut. Den har en mindre besk smak och är ibland smaksatt med bergamottarom. Kan även passa bra med lite mjölk i. 

Vitt te 

När vitt te produceras så torkas tebladen på en låg temperatur och för det är den känd som en lite exklusivare tesort. Den innehåller flera näringsämnen och antioxidanter än andra sorts av teer. Med en väldigt delikat och mild smak. 

Rött te 

Den kommer inte ifrån bladen från den vanliga tebusken så den korrekta benämningen på denna dryck kan kanske vara “örtte”. Rooibosbusken kommer från Sydafrika och den heter Aspalathus linearis. Den fruktiga smaken påminner om röda bär.

Oolong te

När det gäller graden av oxidering så ligger Oolong någonstans mellan svart och grönt te. Tebladen är tätt ihoprullade, som gör att den kapslar in smaken. Med en smak och färg som påminner om gröna teer och som smakar som bäst när man dricker ur små tunna koppar gjorda av porslin.

Te är den perfekta drycken att njuta av när det är kyligt ute.

Är du mer för kaffe (som jag också egentligen är) så får du inte missa min artikel om ekologiskt kaffe!