Dalarna Sveriges hjärta, utan tvekan kan jag säga att det är det! Jag bor som sagt i Stockholm men spenderar mycket tid i Dalarna då jag har familj där. Tack vare det finns det ingen plats jag hellre åker till. Här finns djupa skogar, forsande bäckar och vackra sjöar att njuta av. Men även massor av mysiga städer och byar att besöka! 

Södra och norra Dalarna 

Det är ganska stor skillnad på södra och norra Dalarna. Jag har själv spenderat mest tid i Avestatrakterna som ligger så långt söderut man kan komma, endast två timmar i bil från Stockholm. Väldigt bekvämt avstånd och det går även att ta ett tåg direkt dit! I Norra delen av Dalarna Sveriges hjärta är det lite mer glesbyggt och här är även landskapet lite mer bergigt, perfekt på både sommar och vinter för vandring eller skidåkning!  

Det här får du inte får missa   

Avesta är en bruksby som du absolut inte får missa. Här har stålproduktionen varit i fokus hur länge som helst. Åker du hit på sommaren kan du besöka konstutställningen Avesta Art som varje år hålls i “Verket”, i det gamla stålverket. Det är en spännande miljö i sig och med workshops och konst har du fullt upp i en hel dag! Läs mer om Avesta Art i Dalarna Sveriges hjärta här: https://verket.se/avesta-art/. Sen får du absolut inte missa att klappa världen största Dalahäst! 

Falun är en underbar stad där du kan strosa runt och äta god mat på någon av de trevliga restaurangerna. Här är de flesta hus målade i den vackra röda färgen som utmärker Dalarna. För den konstintresserade finns även chansen att besöka Carl Larsson gården där du kan se hur han levde och många av hans verk. Väl värt ett besök!

Men åker du till Dalarna Sveriges hjärta med barn så måste du klämma in ett besök på Leksands Sommarland! Det är en nöjespark där ni kan spendera hela dagen tillsammans och ha roligt. Det finns saker att göra för både stora och små. Dessutom ligger parken vackert till vid Siljan som gör upplevelsen ännu bättre! Ett måste för en familjesemester! 

Dalarna är Sverige hjärta och närmare än du tror. Missa inte att besöka Avesta, Falun, Leksand eller Torsång. Endast två timmar med bil från Stockholm. Glöm inte myggmedlet.

Jag måste också slå ett litet slag för den lilla byn Torsång som ligger i närheten av Borlänge! Torsångs café är känt över hela Dalarna och hit kommer man gärna för att äta en av deras “Hästrakor” som är en smörgås som innehåller Gustavskorv som tillverkas bara några kilometer bort. Cafét är beläget precis vid vatten och utsikten när du fikar är helt underbar!  

Att tänka på när du besöker Dalarna som är Sverige hjärta

För övrigt är något du absolut inte får glömma när du är i Dalarna (om du är där på sommaren) myggmedel. Du riskerar annars att bli uppäten av de små rackarna. Men låt absolut inte detta avskräcka dig, Dalarna Sverige hjärta på sommaren är en riktigt idyll. Tänk dig stugor målade med falu rödfärg på en äng i solnedgången. Så vackert och mysigt!   

Känner du för att besöka ett ställe lite mer söderut så kika in på min artikel om Andalusien i Spanien

Ge Dalarna Sveriges hjärta en chans om ni inte redan har gjort det! Du kommer att älska det lika mycket som jag, det är jag helt övertygad om.