Kollagen verkar vara på allas läppar just nu, riktigt trendigt och många bloggare och influencers säger sig använda produkter för att boosta kollagenet i kroppen. Ämnet beskrivs som kroppens lim och har stor effekt på hudens spänstighet. Jag har dykt lite djupare in i ämnet och har hittat lite intressant fakta. Gör kollagen i mat och hudvårdsprodukter stor skillnad? Om du läder vidare så får du veta mer om det!

Kollagen i kroppen

Ungefär en tredjedel av kroppens protein utgörs av kollagen. Det gör bland annat att huden håller sig slät och spänstig men påverkar även skelettet, håret och naglarna. Kort sagt en mycket viktig del av kroppen. Det är med andra ord inte så konstigt att det på senaste år har blivit trendigt att tillsätta kollagen i hudvårdsprodukter eller i smoothies.

Ju äldre vi blir desto mindre kollagen producerar kroppen och efter att du fyllt 25 år så förbrukar kroppen mer kollagen än den producerar och ålderstecknen börjar visa sig!

Boosta kollagenet med mat och hudvårdsprodukter. En tredjedel av kroppens protein utgörs av kollagen och det håller huden slär och spenstig.

Kan man boosta kollagenet genom hudvårdsprodukter och mat?

Enligt experter så verkar inte hudvårdsprodukter och pulver du kan addera i din mat ha riktigt den önskade effekten. Om du använder hudvårdsprodukter med kollagen kan den hud bli mer återfuktad. Men du kommer inte få yngre hud. Det är bara en myt. Kollagenet har för stor molekylvikt för att kunna tränga in på djupet så för samma effekt kan man istället använda sig av en kräm med hyaluronsyra. Det är ett mycket billigare alternativ men återfuktar på samma vis.

Som sagt har det blivit trendigt att tillsätta kollagen i pulverform till mat såsom smoothies eller juicer för att boosta kollagenet. Därför har de i Japan har de till och med gått så långt att de säljer klubbor med kollagen! Det finns dock inget vetenskapligt bevis på att tillskottet faktiskt tas upp av huden. Eftersom kollagenet finns i andra delar av kroppen än bara hud så hinner kroppen bryta ner det och använda det för andra områden som mag- och tarmsystemet.

Här finns mer information om att boosta kollagenet!

Finns det då något sätt man faktiskt kan boosta kollagenet?

Självklart! Du behöver inte vara rädd för att det är helt hopplöst att boosta kollagenet. Att äta Vitamin C rik mat kan hjälpa till. Apelsiner, kiwi och vinbär är exempel på mat du kan äta för att ge produktionen av kollagen lite hjälp på traven. Även morötter och andra råvaror som innehåller Vitamin A kan göra stor nytta.

Men också te, nötter, jordgubbar och potatis har en positiv effekt på huden så mumsa på dessa saker om du naturligt vill boosta den lite extra! Det är med andra ord inte tråkiga råvaror man kan smaska på för att boosta kollagent!

Med det här sagt så är ju kollagen fortfarande en väldigt viktig del av kroppen. Varje lite sak som hjälper är ju värt att testa så jag rekommenderar att äta massor av Vitamin C rik mat. Jag satsar i alla fall på det för att boosta kollagenet. Som alltid är det de naturliga råvarorna och produkterna som vinner i längden!

Kika gärna in här om du vill läsa lite mer om hur du kan påverka din hälsa